Dover MRT Station



An engineering feat, an urban landmark

The Project


Rising 21 metres above ground, the construction is an engineering feat. It is the first time a station is built above an operational train line. Stainless steel columns reach up to the station’s distinctive curved roof, offering an airy, spacious feel.

The station was built quickly, safely and efficiently

At A Glance


Area: 6,208.3 m2

Location: 200 Commonwealth Avenue West, Singapore

Completion: 2003

Clients:
Land Transport Authority

Scope of Work:
Architectural, CS Engineering, ME Engineering

Awards


2003
BCA Best Buildable Design Award

2002
Structural Steel Excellence Awards Certificate of Commendation

It is a testament of the skills of designers and builders

The Challenge


Efficient design and practical construction methods were used to overcome the challenges of working within busy multi-lane carriageways and over an operational train route. Land take was minimised and utility diversions were avoided. The result is a train station that is a transport facility and an urban landmark.